با توجه به اینکه خیابان های هر شهری نمودی از فرهنگ جامعه آن شهر میباشد لذا اصولی وفنّی بودن آنها خیلی مهّم است .یعنی داشتن روسازی خوب بدون چاله وچوله و دست انداز وبدون ترک خوردگی و داشتن شیب یکنواخت وجدول بندی زیبا وتمیز. برای رسیدن به این مطلب لازم است بسترسازی وزیر سازی و روسازی آن طبق اصول فنّی وبادقّت کامل اجرا گردد.که این موارد در بحث راه سازی به طورنسبتاً جامع تری مطرح شده است.
جدول کاری به منظور تقسیم محوطه به خیابانهای اصلی و فرعی، پیادهروها، فضاهای سبز و بالاخره جمع آوری سطحی صورت میگیرد. برای جدول کاری معمولا از قطعات بتن پیش ساخته استفاده میشود.
برای زیرسازی ابتدا باید عملیات خاکبرداری و خاکریزی بر اساس نقشههای اجرایی و رقومهای خواسته شده انجام شود، در صورتی که برای رسیدن به تراز مورد نظر تنها به عملیات خاکبرداری نیاز باشد، باید خاکبرداری محل تا رسیدن به زمین با مقاومت کافی ادامه یابد.
اضافه خاکبرداری تا رسیدن به تراز زیر پی با مصالح مناسب آماده میشود.
پس از آن باید زیر سازی با شفته آهکی یا مخلوط رودخانهای یا در موارد کم اهمیت با بلوکاژ انجام شود.
در مرحله آخر نیز روسازی انجام می شود، این مرحله بمنظور محافظت و پوشش محوطه ها در مقابل عوامل جوی و فرسایش صورت میگیرد.
پس از انجام عملیات زیرسازی بر اساس مندرجات این بخش، عملیات روسازی باید بر اساس نقشههای اجرایی و مشخصات فنی خصوصی صورت پذیرد.
- روش اجرا جدول کاری و محوطه سازی:
اولین مرحله، مرحله میخ کوبی محوطه مورد نظر یا خیابان می باشد، سپس ارزیابی و برداشت نیمرخ طولی با توجه به خط پروژه و رقوم میخهای برداشت می شود
رقوم کف تمام شده جدول گذاری را مشخص و بر اساس رقومهای خواسته شده، اقدام به خاکبرداری محل جداول می شود.
در مرحله بعد مسیر دقیق جدول گذاری در خطوط مستقیم و قوسها، باید با رنگ کاملاً مشخص شود.
جدول گذاری باید روی پی مستحکم و یکنواخت صورت گیرد، در نقاطی که به علت تراز زمین و نامناسب بودن خاک زیر پی، خاکبرداری اجتناب ناپذیر باشد، پس از خاکبرداری باید تا تراز موردنظر با مصالح مناسب نظیر سنگ و ملات یا شفته زیرسازی انجام شود.
در صورتی که به دلایلی و بر اساس نقشههای اجرایی ارتفاع جدول گذاری یکنواخت نباشد و نتوان از جداول پیش ساخته استفاده نمود، باید جدول سازی با بتن درجا انجام شود، جدولهای پیش ساخته باید پس از تراز و نصب، بندکشی و کامل شود.